Bästa anteckningsblocken på webben (med eller utan login) – Alla är gratistjänster

Söker du anteckningsblock på nätet? Vill du kunna göra anteckningar direkt i webbläsaren, bara för en kort stund, eller söker du kanske en lösning där du har dina anteckningar i molnet?

Oavsett vilket så kommer du hitta förslag på tjänster och lösningar här.

Själv gilla jag att göra mina anteckningar online. Antingen för att det är enkelt, eller för att onlinetjänster erbjuder vissa fördelar, inte minst när jag vill dela med mig av anteckningar eller researcharbete jag gjort.

Dessutom är det ingen överdrift att påstå att de program som finns för anteckningar på nätet är väldigt bra.

Jag gör mycket anteckningar, inte minst kopplat till mitt bloggande. Det enda program jag använder idag, som lagrar data lokalt, är GoodNotes på en Ipad. Det är främst för att jag där kan använda en penna i stället för tangentbord vilket gör kreativt arbete enklare tycker jag.

Annars använder jag mig endast av programmen jag rekommenderar här – som alla är någon form av anteckningsblock på nätet – för att skriva anteckningar, aktionslistor eller ta fram underlag.

Den allra enklaste typen av anteckningsblock på nätet ger dig bara en sida att skriva på. När du gjort anteckningarna i browsern så finns de kvar så länge som du har sidan laddad. Sedan är de borta.

Du kan inte formatera eller gruppera texten, inte dela dina anteckningar med andra, åtminstone via programmet, men du får något som är superenkelt att hantera. Inga login, inga krångliga menyer, inga delningsbara länkar.

De mer komplexa programmen erbjuder mer. Några löser allt, andra löser vissa aspekter på anteckningar väldigt bra.

Vi ska titta på alla aspekter i det här inlägget och också tipsa om hur du kan göra om du sitter i en miljö där du inte hur som helst kan använda verktyg på nätet för att göra dina anteckningar.

Enkla anteckningsblock på nätet

Anteckningsblock.nu är den enklaste tjänst jag stött på om du vill skriva dina anteckningar direkt i en browser. Suveränt enkelt om du behöver göra anteckningar online som du inte ska behålla eller sprida.

anteckningar på nätet
Anteckningsblock.nu ger dig en yta att skriva på. Du kan klippa och klistra men sedan är det slut med finesserna. Det här är det enklaste anteckningsblocket online jag någonsin sett men levererar vad det lovar!

Zippyjot.com är lika enkel att komma igång med som anteckningsblock.nu, men tjänsten erbjuder lite mer. Här sparas anteckningar till senare och du kan enkelt logga in med exempelvis Facebook för att göra tjänsten mer avancerad (och göra det möjligt att komma åt dina anteckningar på nätet från fler enheter).

anteckningar i webbläsaren
ZippyJot är ett mycket enkelt anteckningsblock på nätet. Du kan registrera dig och logga in vilket ger dig lite fler fördelar, men även då är tjänsten enkel. Det är en poäng i sig då man ska göra snabba anteckningar i sin browser.

Shrib.com är en direkt konkurrent till Zippyjot.com men har ett smartare sätt – tycker jag – att spara dina anteckningar så att du kan komma åt dem från olika håll. Man använder en unik webbadress som du kan återkomma till eller dela med dig av.

Shrib erbjuder ett minimalistiskt användargränssnitt och en lagringstjänst för dina anteckningar. Lägg ett bokmärke och du har skapat dig en anteckningsbok på nätet utan login eller användarnamn.

Samtliga exempel så här långt enkla exempel på hur du kan göra anteckningar online.

Om vi behöver något mer så finns det två vägar framåt.

  1. Sök ett verktyg som erbjuder mer men som samtidigt är specialiserat. Det finns verktyg för enklare anteckningar, ungefär som ovan, men med mycket mer stöd för exempelvis samarbete och versionskontroll. Andra verktyg är bra för aktionslistor eller mindmapping.
  2. Eller så använd ett väldigt omfattande och mångsidigt verktyg med stor flexibilitet.

Problemet med punkt 2. ovan är att enkelheten försvinner.

Specialiserade sidor för att hantera anteckningar och aktionslistor i molnet

Anteckningar online – Gemensamma anteckningar på nätet

Är det viktigt att kunna dela, sprida och gemensamt jobba med anteckningar i en grupp? Då tipsar jag om Simplenotes minimalistiska och snygga webbtjänst. Simplenote har dessutom appar för olika olika plattformar som gör det enkelt att göra anteckningar i appar på dina enheter.

Simplenotes stödjer: IOS, Android, Windows, Linux och Mac.

anteckningar online
Simplenote – Ett måste för dig som gillar minimalistiska användargränssnitt. Du kan skriva anteckningar online via browsern eller använda en app.

Med Simplenote så kan du hålla reda på dina anteckningar, söka bland dem och dela dem med andra. Dessutom finns en fantastisk versionshantering som gör det möjligt att backa tiden. Om dina anteckningar modifieras och ändras över tid, kanske av andra, så är det här en mycket bra funktion. Den är dessutom lättanvänd! Det här är en mycket bra tjänst för dig som söker ett kraftfullt anteckningsblock på nätet.

Du är inte heller bunden till din webbläsare när du gör anteckningar utan kan använda apparna direkt.

Andra sätt att göra det här på är naturligtvis att använda Microsofts Live-tjänst eller Google Drives motsvarighet och där skriva dina anteckningar i ett dokument.

Du kan där sedan dela ut dina noteringar till de som du vill dela med dig till. Jag har använt den metoden mycket, men tilltalas av Simplenotes enkelhet och stöd för olika plattformar.

Aktionslistor online

Är de flesta noteringar du gör aktioner till dig själv eller andra? Älskar du kanske att göra just aktionslistor när du planerar för framtiden?

Då ska du titta på Trello.com. I min mening är det bästa verktyg som finns om du vill göra detaljplanering. Jag använder den i jobbet och jag och min sambo använder också tjänsten privat.

Du gör dina aktionslistor på nätet och kan dela dem och hanterar dem varifrån du vill, på vilken plattform du vill. Apparna är minst lika bra som webb-tjänsten om du vill använda mobilen!

aktionslista på nätet
Trello är min absoluta favorittjänst när det kommer till att göra aktionslistor online!

Om någon sa till mig att jag bara fick använda ett enda verktyg på datorn från nu till min död så skulle jag ha Trello med på kortlistan över val.

Anteckningar som del i research

Om du skriver anteckningar på nätet som del i research så är tipsen ovan lite för klena enligt min erfarenhet. Jag vill kunna lägga in länkar och bilder när jag gör det. Jag vill kunna flytta runt och lägga till saker, kanske helt ostrukturerat under vissa perioder. Där är min favorit Microsofts OneNote, när vi pratar om anteckningar online.

Om du har ett live-konto, eller gammalt Hotmail-konto, så har du fri tillgång till OneNote. Det kostar inget att skaffa sig ett live-konto så har du det inte så fixar du det enkelt.

Logga in på live.com och titta i övre vänstra hörnet efter du loggat in. Där ska du hitta OneNote-ikonen.

OneNote hittar du i övre vänstra hörnet på live.com efter att du logat in. Det här det mest kompletta program för dig som vill göra avancerade anteckningar på nätet gratis.

Du hittar en bra introduktion till OneNote på Microsofts supportsidor. Lägg lite tid på att lära dig programmet. Det ger dig goda möjligheter att skapa struktur samtidigt som du har en hög grad av frihet på själva sidorna du jobbar i.

Dator, platta och mobil – att kunna jobba med sina anteckningar på nätet

De flesta tycker nog att ett det bästa med ett anteckningsblock online är att vi när som helst kan komma åt våra anteckningar från vilken enhet som helst. Om det är för se över våra anteckningar eller skapa nya spelar inte så stor roll. Men det är en stor fördel att kunna kunna komma åt materialet på ett sätt som passar just den enheten vi är på för tillfället.

Både Simplenote och Trello erbjuder just det. Om du vill ha dina anteckningar på nätet och kunna arbeta med dem när som helst, var som helst, med vad som helst så är det mina rekommendationer.

Mer avancerade appar och molntjänster

Det finns två on-line verktyg som sticker ut och som erbjuder helt andra möjligheter för dig som vill göra anteckningar, aktionslistor eller noteringar när du gör research. Det är Evernote – som är en betaltjänst – och Microsofts OneNote.

Om du skaffar ett Microsoftskonto, genom live.com, så får du tillgång till OneNote. Det har vi redan varit inne på. Men det finns mer som talar för OneNote.

Många företag som har avtal med Microsoft har också applikationen integrerad i sin Office-miljö, på samma sätt som Outlook och Word.

OneNote är ett mycket bra verktyg. Om ditt företag har licenser så tycker jag definitivt att du ska bekanta dig med verktyget. Då får du också den data du skriver i företagets molntjänst och slipper fundera på informationssäkerhet och IT-policyn.

Med OneNote så kan du lägga in bilder, göra aktionslistor och mindmappa mycket friare. Jag använder verktyget som ett stort anteckningsblock och för löpande anteckningar i det helt ostrukturerat. Efteråt är det lätt att flytta om och ordna till. På så vis kan jag låta mina anteckningar gå från något osammanhängande till något mycket strukturerat utan att skriva om delar av det jag skrivit och gjort.

Men för du ett mer formellt protokoll, från exempelvis ett kundmöte, så är Word bättre.

Om ditt företag har Office365 och du har tillgång till Teams så finns också möjligheten att använda Trello där. Det är så nära nirvana en projektledare kan komma!

Teams gör det också möjligt att samarbeta kring Worddokument på ett smidigt vis och du kan utgå från det när du gör dina anteckningar.

Att tänka på när du använder webb- och molntjänster :: IT-policy och datasäkerhet

Det här inlägget börjar med att visa en enkel webb-sida utan någon funktion alls, till att prata om hur ditt företags Microsoftinstallation erbjuder anteckningar i molnet.

Innan du börjar använda ens den enklaste tjänst är det klokt att reflektera över vad du lägger upp för information och var. Vad har du för krav på det du för som anteckningar. Gör det något om de försvinner, eller är de väsentliga om du och en kund skulle hamna i tvist exempelvis?

Kan det finnas lagkrav som gör att du inte kan använda utländska siter i just det sammanhang du är nu?

Titta på Microsofts lösningar som jag tipsat om, om du vill göra anteckningar i molnet som en del i ditt arbete. Det tar dig en bra bit och det ger dig möjlighet att verka inom den IT-miljö som företaget godkänt och säkrat så du inte gör bort dig när du använder anteckningsblock på nätet.

Använder ni Slack på företaget så kan det också vara värt att notera att det finns en enkel funktion att göra noteringar även i Slack.

Har du några tips du kan dela med dig av?

Tips gärna i kommentarsfältet hur du använder olika molnlösningar för att göra anteckningar.

Välkommen till Projektledarbloggen!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson och jag har ett stort intresse för ledarskap och projektledarhantverket. Jag har alltid varit mer intresserad av komplexa funktioner och övergripande frågeställningar i produktutveckling än jag varit för detaljer. Den bilden har förstärkts när jag alltmer börjat intressera mig för människorna runt om mig och hur jag påverkar dem.

Min utbildningsbakgrund är en Civilingenjörsutbildning på Y-linjen i Linköping, doktorandstudier - som aldrig avslutades - och på senare år har jag läst ledarskap och psykologi på universitetsnivå.

Du hittar mer om mig om du följer länken till LinkedIn precis här nedanför.

Idag jobbar jag som projektledare hos en teknikkonsult i Stockholmsregionen och där jobbar jag, som jag gjort i många år, med produktutveckling.

Lämna en kommentar