Om Anders

Hej! Jag som skriver här på Projektledarbloggen.se heter Anders Gustafsson. Jag är utbildad Civilingenjör men beräkningarna, algoritmerna och detaljerna har nog aldrig varit min grej. Jag är mer fascinerad över vad man kan göra med teknik och människor. Därför har jag tillbringat större delen av mitt yrkesverksamma liv som produktledare, affärsutvecklare, säljare och de senaste 10+ åren har jag arbetat som projektledare och ibland chef. Just nu studerar jag på heltid. Delar av det jag lär mig delar jag med mig av här.

Min erfarenhet från ledarskapet, främst i projekt, är bred. Jag har lett stora projekt med massor av pengar och partners men där egna antalet projektmedlemmar inte varit så väldans många och jag har också ansvarat för verksamhet där mitt ekonomiska ansvar var mycket begränsat, antalet partners och leverantörer obefintligt, men i stället har antalet människor i projektet varit en bra bit över 100 personer. Och så har jag stött på nästan allt mittemellan.

De projekt jag ansvarat för har ofta innehållit såväl elektronik, mekanik och en hel del mjukvara. Ibland har jag suttit i centrum av utvecklingsarbetet, ibland har jag mer varit en del i en mottagande enhet där huvuddelen av arbetet legat hos en leverantör eller partner. Ofta har projekten haft såväl kunder som underleverantörer som en väsentlig del av sammanhanget och som det ofta är i det moderna samhället har olika bolag, kulturer och språk blandats.

Jag tycker att en bra projektledare ska företräda sin verksamhet. Såväl externt som internt. I det lägger jag ett stort ansvar på de som är projektledare. De ska beakta ledarskap, affärsmässighet och förstå vad som är god ingenjörskonst i komplexa sammanhang.

Att leda projekt kan vara svårt och utmanande. Jag har upplevt och verkat i verksamhet som går som sirap men också fått förmånen att leda verksamhet som fungerat osannolikt bra. Du är det roligt att jobba!

Den här bloggen är mitt bidrag för att sprida det jag lärt mig, och lär mig, samtidigt som jag hoppas att jag stödjer andra projektledare i sitt dagliga arbete. Den är också startad som en reaktion på den ganska stela vidareutbildning av projektledare som finns, som ofta helt missar hantverksaspekten i mötet med människor, och kanske det viktigaste av allt; nämligen frågan om var projektledaren skapar verkligt värde?