Leadership Theory and Practice Book Cover
Leadership Theory and Practice Peter G. Northhouse Kurslitteratur/Referenslitteratur Sage publishing 2018 Pocket 494 Köp på Adlibris (Affiliatelänk)

Det här är en ”måstebok” för den som är intresserad av ledarskap. Inte för att den ger djup inom ett visst område utan för att den ger översikt över en rad ledarskapsteorier i sin helhet. Totalt avhandlas 15 ledarstilar. Dessa beskrivs utifrån en mall som bland annat ger: Teori/modellgenomgång, typisk utkomst, styrkor, kritik, tillämpning, övningsuppgifter för självstudier, sammanfattning och referenser.

Det situationsanpassade ledarskapet beskrivs i kapitel fem som omfattar 20 tätskrivna sidor.

Det här är en bok med akademisk tyngd och lysande struktur. Kapitlet kring det situationsanpassade ledarskapet är mycket bra och bör passa den som vill läsa in sig på det situationsanpassade ledarskapet utan förkunskap, likväl som för den som vill fördjupa sig.

Boken är dyr om du endast är intresserad av det situationsanpassade ledarskapet men jag rekommenderar boken.

En mycket läsvärd bok, jag har dock inte läst den själv, ska den bok som är skriven av hjärnorna bakom det situationsanpassade ledarskapet vara: Management of Organizational Behavior av Paul Hersey, Kenneth H. Blanchard, Dewey E. Johnson (affiliatelänk).

Läs gärna den här bloggens omfattande inlägg om just situationsanpassat ledarskap.