Så här kan du använda AI i ditt jobbsökande

ChatGPT och Google Gemini är idag duktiga på att skriva och skapa texter på svenska. Här tittar vi på exempel på hur du kan chatta med AIn för att skapa din ansökan och förbereda dig för en intervju.

Vissa rynkar nog lite på näsa åt att AI skulle kunna tillföra något här, men efter att ha läst rätt många ansökningar i mitt liv – och skrivit en del själv – så vet jag att du sannolikt kommer rätt långt med en rimligt bra ansökan genom att använda AI chat som stöd.

Jag använder AI mycket när jag skriver men jobbar om materialet för att det ska passa och få önskad kvalité. På så vis så blir AIn inte en författare utan ett stöd i skrivandet.

Prova dig fram för att hitta det arbetssätt som passar dig bäst i relation till AI chattarna!

Med den intron! Här är några förslag på hur du kan använda AI för att skapa bättre jobbansökningar och förbereda dig inför intervjun.

Försättsblad

Börja med att ge AIn sammanhanget genom att presentera din CV och jobbansökan.

Så här skulle jag utforma prompten:

Här nedanför kommer jag klippa in texten från en platsannons. Jag tänker söka jobbet. Läs in texten och vänta på att jag ger dig vidare order: "[klipp in texten]".

Sedan skulle jag på samma sätt klistra in mitt CV:

Här nedanför kommer jag klippa in min CV. Läs in texten och vänta på att jag ger dig vidare order: "[klipp in texten]".

I Google Gemini Advanced (betaltjänst) så kan jag klistra in mitt CV i pdf-format. Den filen hade jag laddat ned från LinkedIn. Prompten blev då så här istället:

Här nedanför kommer jag klippa in min CV. Läs in texten och vänta på att jag ger dig vidare order: [Ladda upp CV från word eller pdf]

Sedan skulle jag avsluta med följande:

Skriv ett försättsblad för rollen som [Titel i platsannonsen] på [Företaget i annonsen], och lyft fram min tidigare erfarenhet inom [skriv in önskat område/teknologi/tjänst eller motsvarande]. Beskriv hur mina tidigare anställningar matchar de krav som finns i platsannonsen jag gav dig tidigare. 

Nu har du ett första utkast på försättsblad. Här kan du välja att ta det och jobba vidare på texten själv, eller så pratar du med AIn som du skulle prata med en assistent. Ungefär så här:

Tack. Jag skulle vilja att du tar hänsyn till [skriv en liten text om vad du vill framhäva]. Uppdatera ditt förslag på försättsblad.

Se AIn som en skrivassistent som inte kan så mycket, men som stödjer dig i skrivandet. Du måste berätta vad du tycker är viktigt, hur lång text du vill ha och vad du vill lyfta fram för att få ett bättre material.

Matcha CVn mot ansökan

På samma sätt som ovan så kan du ge AIn platsannonsen och ditt CV och be om en analys. Du kanske tänker att annonsen och ditt CV matchar, men låt AIn göra en analys på om din bild kommit fram i materialet du skickar med:

Jämför min CV med platsannonsen som [Titel] på [Företag]. Matchar vi eller finns det områden som min CV inte nämner. Föreslå områden som jag behöver förstärka i CVn. 

Jag startade inte en ny prompt utan fortsatte den tidigare dialogen/chatten här ovanför och AIn kan relatera till tidigare uppladdningar jag gjort.

Jag fick mycket bra feedback och konkreta förbättringsförslag via denna prompt när jag jobbade med att ta fram och testa prompterna i detta inlägg.

Så den här är starkt rekommenderad!

Förbereda dig för intervju

Du kan använda AIn på lite olika sätt för att förbereda dig. Antingen så låter du AIn vara den som intervjuar dig, eller så ber du AIn svara på frågor utifrån CVt, som om den vore du.

AIn ställer frågor


Ge mig en lista med troliga jobbintervjufrågor utifrån materialet du fått (platsannons och CV)

Alternativt så kan du ge följande prompt:

Genomför en intervju med mig för rollen som [Titel] på [Företag] då jag söker jobbet. Ställ 15 frågor i rad och försök utvärdera min kunskap och lämplighet. 

Den andra prompten gav lite mer konkreta frågor än första i detta stycke. Men första prompten hade lite mer öppna frågor. Båda fyller därför ett syfte.

AIn som du

Låt AIn agera i ditt ställe för att se hur den exempelvis presenterar dig.

Föreslå en kort introduktion av mig själv, utifrån tidigare CV, där jag fokuserar på mina viktigaste erfarenheter inom [lyft fram det som är viktigt i din CV] när jag söker tjänsten som [Titel] på [Företag].

Om du körde prompterna tidigare i detta stycke så har du ett gäng frågor du kan ställa till AIn. Prova och se om du känner att du blir tryggare i din intervju utifrån det.

Kommentarer

Jag har jobbat fram prompterna här ovanför i Google Gemini Advanced som är en betaltjänst. En av de starkaste sidorna hos Gemini är dess förmåga att komma ihåg det ni gjort tidigare i chatten.

Det innebär att jag kunde ladda upp CV och texten från platsannonsen en gång och jobba vidare i samma chat. I de flesta fall, även för fria AIn, så skulle jag försöka göra just så.

Men fungerar inte det så får man starta en ny chat och ”prima” den med information som jag gjorde inledningsvis. Så är det alltid. När du startar en ny chat så måste du ladda upp text från CV och platsannons i nya chaten.

Naturligtvis så går det utmärkt att använda ungefär samma upplägg ovan om du är den som anställer och ska utvärdera CVn.

Har du några tips på hur man kan använda AI som jobbsökande?

Välkommen till Projektledarbloggen!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson och jag har ett stort intresse för ledarskap och projektledarhantverket. Jag har alltid varit mer intresserad av komplexa funktioner och övergripande frågeställningar i produktutveckling än jag varit för detaljer. Den bilden har förstärkts när jag alltmer börjat intressera mig för människorna runt om mig och hur jag påverkar dem.

Min utbildningsbakgrund är en Civilingenjörsutbildning på Y-linjen i Linköping, doktorandstudier - som aldrig avslutades - och på senare år har jag läst ledarskap och psykologi på universitetsnivå.

Du hittar mer om mig om du följer länken till LinkedIn precis här nedanför.

Idag jobbar jag som programledare inom försvarsindustrin i Stockholmsregionen.

Lämna en kommentar