Jobba hemma eller på kontoret? – Det här ska du tänka på

Här resonerar vi kring frågeställningen om det är bästa att jobba hemifrån eller om det är bäst att vara på kontoret och vad som är för- respektive nackdelar med de olika uppläggen.

Fördelar med att jobba hemma

Arbete hemifrån ger flera fördelar både för anställda och arbetsgivare. Här är tre viktiga fördelar:

  • Flexibilitet: Att kunna jobba hemifrån ger en hög grad av flexibilitet genom att man kan själv skapa sin egen tidtabell och anpassa arbetsdagen efter ens egna behov. Detta gör det möjligt att balansera arbete och privatliv på ett effektivt sätt.
  • Koncentrationsförmåga: För vissa personer kan kontorsmiljön vara störande och påverka produktiviteten. Genom att jobba hemifrån kan man skapa en lugn och tyst arbetsmiljö där man kan koncentrera sig bättre och uppnå bättre resultat.
  • Undvika pendling: Att pendla till och från kontoret tar tid och kan vara stressande. Genom att jobba hemifrån slipper man dessa tidskrävande processer och farliga trafiksituationer, vilket ökar trivseln och minskar stressnivåerna.
En mamma som jobbar hemma samtidigt som ett barn är närvarande.
Min erfarenhet säger att det kan vara utmanande att skapa en bra arbetsplats hemma som fungerar 8 timmar om dagen.

Det här bör du tänka på när du jobbar hemma

Skapa en fast arbetsplats:Dedikera en specifik plats i ditt hem som din ”arbetsyta” och se till att den är organiserad och fri från distraherande element. Detta hjälper dig att hålla fokus och skapa en arbetsmiljö som signalerar att det är dags att sätta igång.
Fastställ tydliga arbetstider:Etablera fasta tider när du arbetar, för att undvika frestelsen att jobba dygnet runt. Bestäm när du börjar och slutar arbetsdagen och försök hålla dig till dessa tider så mycket som möjligt. Utmaningen ligger i att hitta balansen mellan arbete och privatliv.
Planera dina uppgifter:Skapa en detaljerad daglig eller veckovis lista med de uppgifter du behöver slutföra. Prioritera dessa uppgifter baserat på deras viktighet och deadline. Detta kommer hjälpa dig att hålla dig organiserad och undvika stress över obearbetade projekt.
Ta regelbundna pauser:Det är lätt att fastna vid skrivbordet när du jobbar hemma, men det är viktigt att ta korta pauser för att stretcha, gå utomhus eller bara koppla av. Att ge dig själv tid att vila och återhämta dig kommer bidra till att förbättra koncentrationen och produktiviteten.
Undvik distraktioner:Eliminera distraktioner som kan uppstå hemma genom att stänga av mobilen under arbetstiden, sätta på en Do Not Disturb-skylt eller använda hörlurar för att minska bakgrundsljud. Det är viktigt att skapa ett lugnt och ostört arbetsutrymme för bästa resultat.
Kommunicera med kollegor:Trots att du jobbar hemifrån är det viktigt att hålla kontakten med kollegor och chefer. Använd e-post, chattprogram eller videomöten för att hålla kommunikationslinjerna öppna och uppdatera varandra om framsteg och projektstatus.
Sätt gränser mellan arbete och fritid:Det kan vara svårt att separera arbetslivet från privatlivet när du jobbar hemma, men det är viktigt att skapa tydliga gränser. Stäng av din dator på kvällen, undvik att svara på arbetsrelaterade meddelanden efter arbetstid och ta tid för avkoppling utanför arbetet.
Nyckelfaktorer för att det ska vara lämpligt att arbeta hemifrån.

Får du till arbetet hemma så har det stora poänger när det kommer till att göra vardagslivet enklare och mer effektivt. Det kan ta ett tag innan arbetet hemifrån fungerar som du önskar men prova dig fram.

Strukturerade metoder som Pomodoro-metoden kan hjälpa dig att bli effektivare och samtidigt göra arbetsdagen bättre.

Det finns dock nackdelar som helt enkelt inte går att hantera, vilket vi återkommer till nedanför.

Övrigt att tänka på vid hemarbete

Det är viktigt att ha rätt teknisk utrustning, inklusive en stabil internetuppkoppling, för att kunna genomföra arbetsuppgifterna på distans. Själv har jag erfarenhet av att jobba via mobilt bredband vilket fungerar bra så länge det inte är videosamtal.

Då är det lite för slumpmässigt vilken kvalité som samtalet kommer ha.

En tydlig kommunikation med kollegor och arbetsgivare är också avgörande för att undvika missförstånd eller känslan av isolering.

Fördelar med att jobba på kontoret

Det finns fördelar med att jobba på kontoret. Hur stora de är beror på hur arbetsplatsen är utformad.

Om många jobbar hemifrån så gör det inte så stor skillnad om du är på jobbet, men om du är på en arbetsplats där de flesta är på arbetsplatsen så blir fördelarna större med att vara på arbetsplatsen.

Samarbete och social interaktion

Att arbeta på kontoret har fördelar när det gäller samarbete och social interaktion. Kollegor kan enkelt kommunicera och samarbeta, vilket skapar en bra laganda och främjar kreativitet.

Att snabbt kunna bolla idéer och lösa problem tillsammans ökar effektiviteten i arbetet.

Dessutom öppnar närheten till andra anställda för spontana möten och informell kommunikation, vilket skapar en trevligare och effektivare arbetsmiljö.

Det sociala samspelet på kontoret hjälper också till att bygga relationer mellan medarbetare och ger möjligheter att skapa nätverk inom företaget.

Att vara fysiskt närvarande möjliggör också icke-verbal kommunikation, som kroppsspråk och tonfall, vilket kan vara lika viktigt som verbala kommunikationsformer. Genom dessa olika aspekter av samarbete och social interaktion på kontoret får medarbetarna också en bättre förståelse för varandra och varandras olika perspektiv, vilket bidrar till ökat lagarbete.

Övriga fördelar med att jobba på kontoret

Förutom fördelen med ökad samarbetsförmåga finns det också andra unika aspekter med att arbeta på kontoret. Till exempel erbjuder fysiska mötesrum en miljö där diskussioner och beslut kan tas på ett strukturerat och koncentrerat sätt, vilket kan vara svårare att uppnå i en virtuell miljö.

Dessutom skapar kontorsmiljön en känsla av gemenskap och tillhörighet som kan vara svår att återskapa på distans. Genom sociala evenemang på kontoret, eller i anslutning till, kan medarbetarna också bygga starka relationer utanför arbetstid.

Det råder inte heller några oklarheter om vem som har arbetsmiljöansvar och vanligtvis så finns bra och ergonomiska arbetsplatser även om det kanske är svårare att få en egen lugnt plats på moderna kontor.

Vanliga frågor

1. Vad är fördelarna med att jobba hemma?

Svar: Jobba hemma ger flexibilitet, sparar tid och pengar genom att undvika resor till kontoret och ger möjlighet att skapa en skräddarsydd arbetsmiljö som passar individuella behov.

2. Vilka är nackdelarna med att jobba hemma?

Svar: Vissa människor kan uppleva brist på motivation och social interaktion, det kan vara svårt att separera arbete och privatliv samt att skapa en effektiv arbetsmiljö hemma.

3. Hur kan jag skapa en effektiv arbetsmiljö hemma?

Svar: Du kan skapa en effektiv arbetsmiljö hemma genom att ha en dedikerad arbetsyta, undvika distraktioner, ha en pålitlig internetanslutning och följa en tydlig arbetsrutin.

4. Är det möjligt att kombinera arbete hemifrån och på kontoret?

Svar: Ja, många företag erbjuder flexibla arbetsarrangemang där anställda kan jobba både hemifrån och på kontoret för att få det bästa av båda världarna.

5. Vilka yrken är mest lämpade för att jobba hemma?

Svar: Yrken inom IT, skrivande, översättning, grafisk design och digital marknadsföring är några exempel på yrken som lämpar sig väl för att jobba hemifrån.

6. Behöver jag speciell utrustning för att jobba hemifrån?

Svar: Det beror på typen av arbete. En pålitlig dator, telefon, internetanslutning och eventuellt specifik programvara kan vara nödvändigt för vissa yrken, medan andra kanske bara behöver en laptop.

Välkommen till Projektledarbloggen!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson och jag har ett stort intresse för ledarskap och projektledarhantverket. Jag har alltid varit mer intresserad av komplexa funktioner och övergripande frågeställningar i produktutveckling än jag varit för detaljer. Den bilden har förstärkts när jag alltmer börjat intressera mig för människorna runt om mig och hur jag påverkar dem.

Min utbildningsbakgrund är en Civilingenjörsutbildning på Y-linjen i Linköping, doktorandstudier - som aldrig avslutades - och på senare år har jag läst ledarskap och psykologi på universitetsnivå.

Du hittar mer om mig om du följer länken till LinkedIn precis här nedanför.

Idag jobbar jag som projektledare hos en teknikkonsult i Stockholmsregionen och där jobbar jag, som jag gjort i många år, med produktutveckling.

Lämna en kommentar